Rabobank zou een belang van 30 procent in private-equity-poot Rabo Capital van de hand willen te doen. En staatsbank ABN Amro is van plan de Britse leasemarkt op te gaan. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Verzekeraar Achmea gaat de komende 3 jaar 4.000 arbeidsplaatsen schrappen nadat er bij een eerdere ontslagronde al 2.500 banen verdwenen. Achmea kampt met druk op de premie-inkomsten, onder andere omdat klanten hun eigen risico verhogen, en vanwege concurrentie.

2. PostNL heeft een definitief akkoord gesloten met zijn pensioenfonds, waardoor de postbezorger niet langer ongelimiteerd pensioentekorten hoeft aan te vullen.

3. Staatsbank ABN Amro is van plan de Britse leasemarkt op te gaan, meldt The Telegraph. ABN Amro is van plan het Britse mkb van krediet te voorzien op andere wijze dan met gewone kredieten. Volgens de krant wacht ABN Amro nog op goedkeuren van toezichthouders. Dat zou aan het begin van 2014 kunnen gebeuren.

4. Rabobank is volgens De Telegraaf van plan een belang van 30 procent in private-equity-poot Rabo Capital van de hand te doen. De verkoop van het belang aan Commonwealth Investments zou 100 miljoen euro moeten opleveren.

5. Microsoft heeft naar eigen zeggen een recordaantal Xbox One consoles verkocht tijdens de introductie op 22 november. Om hoeveel stuks het gaat wil Microsoft niet zeggen, maar volgens de softwarereus zou in dertien landen de vraag het aanbod overtreffen.

6. De Europese Commissie gaat vandaag naar verwachting miljardenboetes uitdelen aan grootbanken vanwege de Liborfraude. Een aantal grootbanken zou hierover een schikking hebben getroffen met de Commissie. Volgens Bloomberg News hebben echter drie banken, waaronder JPMorgan Chase, de schikking afgewezen. De Libor (London Interbank Offered Rate) en andere soortgelijke rentes als de Euribor zijn rentetarieven die banken in rekenig brengen voor interbancaire leningen. Grootbanken wereldwijd hebben onder meer de Libor, die ten grondslag ligt aan financiële producten met een waarde van tenminste 350 biljoen dollar, jaren lang gemanipuleerd voor eigen gewin.

7. De OESO heeft gezegd dat de Zweedse centrale bank zich minder zorgen moet maken over de schuldenberg van de private sector, in het bijzonder die van huishoudens. Volgens de OESO heeft de centrale bank vanwege de obsessie met schulden de inflatiedoelstelling van 2 procent uit het oog verloren, waardoor de inflatie al drie jaar lang te laag is. De beperkte prijsstijgingen, met name die van lonen, kunnen voor veel huishoudens de schuldenlast in reële termen (het geleende bedrag gecorrigeerd voor inflatie) juist erger maken. Dat werkt als volgt. De nominale inkomens van huishoudens ontwikkelen zich namelijk door de te lage inflatie minder sterk dan verwacht werd op het moment dat de leningen werden afgesloten. De centrale bank is echter van mening dat verdere renteverlagingen huishoudens alleen maar zal prikkelen om zich nog dieper in de schulden te steken.

8. Meer stimulering van de Japanse economie. De regering wil een stimuleringspakket van 18,6 biljoen yen (134 miljard euro) afkondigen om de negatieve gevolgen van de voor april 2014 geplande btw-verhoging op te vangen.

9. Europese aandelenbeurzen zijn na drie dagen van verliezen met lichte winsten van start gegaan. Handelaren kijken vandaag uit naar een aantal belangrijke macrocijfers, waaronder de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector voor de maand november. Economen verwachten dat de index zal wijzen op aanhoudende maar gematigde groei van ’s werelds grootste economie in het vierde kwartaal.

10. Handelaren kijken vooral uit naar het rentebesluit van de ECB op donderdag. Aandachtspunt tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit is in hoeverre de ECB neigt naar onconventionele maatregelen om de kredietverlening, die nog steeds krimpt, te stimuleren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl